Fastlæggelse af skel

Har du styr på skellinjen på din grund?

De fleste kan nok blive enige om, at privatliv er noget, der er vigtigt. Og især hvis man bor i et tættere bebygget område, kan muligheden for at have fred for naboer og biler på vejen være tiltrængt. Men det kan indimellem være svært at opretholde følelsen af privatliv, hvis man hele tiden kan kigge ind til naboen på den anden side. Derfor kan det være godt at vide hvor skellet til naboen går, så man kan sætte eventuelle afskærmninger op for at gøre grunden mere privat.

Vælger man at sætte eksempelvis et hegn op, skal man dog være opmærksom på, om der er regler for, hvor højt det må være, om det skal males med naturlige farver eller andre ting man skal være opmærksom på. Er man i tvivl om hvor skellet er, kan man få opsat skelpæle, som både kan være nyttige helt generelt, men også hvis man skal bruge skelpæle til afsætning af hus.

Hvor går mit skel?

De fleste er nok klar over at der er et skel, som markerer hvor deres grund ophører samt hvor nabogrunden starter. Men det er måske de færreste, der ved akkurat hvor skellinjen på grunden befinder sig. Men det er altså utrolig vigtigt at vide hvor skellet går, både hvis man bor på en landejendom eller i et tættere bebygget boligområde.

For vælger man eksempelvis at placere et hegn eller afskærmning af anden form for at skærme af for sin nabo, skal det placeres på den rigtige side af skellet. Hvis ikke det er placeret korrekt, vil det være spild af tid og arbejdskraft at have sat det op, da det så må flyttes.

Det gælder også, selvom hegnet kun er placeret et par centimeter forkert, for så længe det er placeret på naboens side af skellet, må du ikke sætte det op. Så hvis du vil sørge for, at de flotte blomster du har brugt lang tid på at plante i haven, ikke skal graves op, er det altså godt at have styr på skellet. Hvis du ikke er klar over, hvor skellet på din grund går, er der flere muligheder for at finde ud af det og markere det, så det er synligt for alle parter.

Skelpæle som synlig markering af skel

Hvis du ønsker, at det skal være synligt for alle der kommer forbi, hvor netop din grund starter, så kan du vælge at få sat skelpæle op. Skelpælene kan give et klart billede af hvor skellet går, hvis du og din nabo har uenigheder om, hvornår man overtræder skellet til hinandens grund.

Men det kan også være nyttigt ved landejendomme, hvor andre måske ikke tænker over, at de træder ind på privat grund, hvis de ikke kan se det. Det kan eksempelvis ske, hvis man bor tæt på offentlig skov eller en offentlig fastlagt natursti, hvor der ofte kommer andre mennesker og går tur. Her er man ikke altid klar over, at ruten kan grænse op til privat grund, hvorfor det ofte kan forekomme, at andre træder ind på din grund i den tro, at det er en del af den afmærkede rute.

Placering af skelpæle

Hvis du har besluttet dig for at anskaffe skelpæle, der kan markere den præcise opmåling af din grund, så skal du vide hvor de skal placeres. Her er det ikke nok, at du placerer dem, hvor du tror skellet går, selvom din nabo umiddelbart er enig. For det kan ske, at din nabo senere vil bygge et skur, sætte et hegn op eller andet, og i den forbindelse skifter mening om skellets placering. Derfor kan man få hjælp til at få fastlagt skellet af professionelle, der kan hjælpe med at finde ud af, hvor skelpælene skal placeres.

Hvis der ikke er enighed blandt de to parter, om den skelfastlæggelse der er blevet udarbejdet, kan der yderligere aftales, at skellet skal bestemmes i retten. Dette sker, hvis begge parter står fast på deres holdning, selv efter landinspektørens vurdering.

Hvis du allerede har bygget noget på din grund, og beregnet det ud fra et ske, der ikke officielt er fastlagt, kan det ende med, at der må tilkaldes professionel hjælp. For hvis du eller din nabo har bygget for tæt på skellet, kan det ende med, at I får brug for et byggeretligt skel.
.

Landinspektøren opsætter skelpælene

Vælger du at få hjælp af en landinspektør til at fastlægge skellet, fordi du ønsker at få sat skelpæle på din grund, behøver du ikke i kontakt med eksempelvis kommunen. Det er os der sætter skelpælene op på grunden, og derfor slipper du for at skulle kontakte flere forskellige firmaer for at få sat pælene op. Dermed er det så problemfrit som muligt at få sat pælene op, og det er ikke noget du selv skal bøvle med.

I nogle tilfælde er der i forvejen opsat skelpæle på grunden, men disse kan af mange grunde være svære at få øje på. Er dette tilfældet, behøver du selvfølgelig ikke at få nye skelpæle. Vi kan hjælpe dig med at lokalisere de allerede fastsatte skelpæle og gøre dem synlige igen, så alle kan se hvor skellet er. Er der utilfredshed blandt de to parter der ejer grundene på hver side, om de skelpæle der bliver fundet, kan landinspektøren undersøge det nærmere, og ellers foregår samme proces, hvor det kan tages i retten.

Vi står klar til at hjælpe dig med lokalisering af skel, skelpæle og alt hvad du har brug for at vide om skel og reglerne derom. Uanset om det skal bruges til et nyt byggeprojekt, til at løse en nabostrid eller blot skal bruges til at fastlægge din nye hæks placering, så glæder vi os til at hjælpe dig i mål.