Sådan er reglerne for mur i skel

Skal du have en mur i skellet mellem din og naboens grund?

Hvis du går med tanker om at sætte en mur op på skellet eller bygge en garage hvor den ene side er placeret på skellet, kan det være en god idé at orientere dig om reglerne herom først. For hvem har egentlig ansvaret for at vedligeholde den side, der vender mod din nabo, og er det lovligt at male den side af muren man selv kan se, hvis man ikke ejer den?

Alt dette og mere til kan du blive klogere på lige her, hvor vi forsøger at give dig et par råd, inden du bygger en mur, eller til hvis du står i et dilemma over en mur på skellet.

 

En genvej til privatliv

En mur mellem din og naboens grund kan være en god måde at skabe mere privatliv, så I ikke helt så nemt kan følge med i hvad der foregår på den anden side af muren. På den måde kan man skabe en mere privat atmosfære i områder hvor der ellers ikke er noget der skærmer to grunde fra hinanden. Men det kan altså også være kilde til flere forskellige konflikter og problemer mellem naboer.

Hav styr på reglerne om mur i skel

Inden du går i gang, er der flere ting du med fordel kan få styr på. For det første er det vigtigt, at du er helt sikker på, hvor dit skel går. På den måde undgår du at skulle have et byggeretligt skel. Udover dette, kan det også være en god idé at have styr på hvordan du vil vedligeholde den del af muren, der vil vende ind mod din nabos grund. For det er nemlig dit ansvar at vedligeholde det, selvom det ikke er synligt fra din grund. Ligeledes har naboen heller ikke ret til at male eller ændre på den side af muren, der vender ind mod dem.

Derfor kan du med fordel indvie din nabo i planerne, så du i samme omgang kan lave en aftale om, at du må gå ind på deres grund, hvis muren skal vedligeholdes. Det er nemlig nemmest hvis du og din nabo kan blive enige om, da det ellers vil kræve, at du gennem kommunalbestyrelsen får tilladelse til at gå ind på din nabos grund, med det formål at vedligeholde muren.

 

Regler for støttemur i skel

I visse tilfælde er det ikke kun siden af naboens garage, der udgør muren i skellet mellem to grunde. Hvis der eksempelvis er stor niveauforskel på de to grunde, kan det være nødvendigt med en støttemur i skellet, for at holde styr på regnvand, sikre en plan græsplæne for begge parter eller fungere som et værn mod jordskred.

Hvis der er blevet lavet ændringer i terrænet, grundet ny indkørsel eller lignende, er det den, der har foretaget denne ændring, der har ansvaret for at opføre og vedligeholde en støttemur. Støttemuren skal derudover opføres på egen grund, altså må den ikke gå ind på naboens grund. Derudover må muren ikke være placeret sådan, at den gør skade på noget på din nabos grund. Så er muren placeret i skellet, er dette altså vigtigt at sørge for.

 

Kontakt os for hjælp til netop din situation

Hvis du har brug for at få ridset reglerne for mur i skel eller støttemur i skel op, måske fordi du skal i gang med at bygge, står vi klar til at hjælpe dig. Vi har stor erfaring med denne type sager og er klar til at bistå dig under hele processen. Kontakt os og få en snak om hvordan vi kan hjælpe dig.